dinsdag 30 oktober 2018

Interview The Sword magazine, Vallen en helpen opstaan, J. W. Jansen


1.         Hoe zou u uwzelf omschrijven in vier woorden?

Schrijver, verpleegkundige, historicus en Batman

2.         Welke schrijvers hebben u geïnspireerd?

John Steinbeck voor het vertellen van een verhaal, Franz Kafka voor het creëren van de sfeer en Bret Easton Ellis voor het schrijven van dialogen.

3.         Wat was het eerste boek dat u hebt gelezen?

Als kind las ik veel, variërend van Jan Terlouw en Paul Biegel tot Stephen King. Tijdens mijn schoolperiode las ik eigenlijk alleen schoolboeken, dat vond ik meer dan genoeg toen. Pas op  latere leeftijd vond ik de literatuur weer door het boek ‘old man and the sea’ van Ernest Hemingway.   

4.         Hoe autobiografisch is Vallen en helpen opstaan?

Het leven van wijkverpleegkundige JeeWee uit mijn boek ‘Vallen en helpen opstaan’ is niet op mijn eigen leven gebaseerd. Gelukkig niet, want dan zou ik een wel heel eenzaam en treurig leven leiden. Ook de in het boek beschreven patiënten bestaan weliswaar niet echt, maar als wijkverpleegkundige kom ik al jaren dagelijks bij mensen over de vloer die kampen met dezelfde ziektes en de daarbij behorende problemen. Dus nee, mijn boek is niet autobiografisch, maar dat maakt wat er beschreven wordt niet minder waar.
 
5.         Hoe ziet uw ideale schrijf omgeving eruit?

Ik heb op veel plekken wel eens proberen wat te schrijven. Hotelkamers, bibliotheken, in de tuin of in het vliegtuig, maar het lukt alleen in mijn eigen kamer, aan mijn eigen bureau tussen mijn eigen boeken.

6.         Heb u een bepaalde routine bij het schrijven?

Als ik ga schrijven dan moet ik alleen met mijn laptop zijn en niet gestoord worden. Dus de radio en televisie uit en het belangrijkst, de telefoon, op stil en ver weg van vingers die moeten typen.

7.         E-Book of Paperback?

Noem mij ouderwets, maar als ik een boek koop dan wil ik hiermee triomfantelijk uit een winkel kunnen lopen. Er gaat niets boven het uiteindelijk vinden van een boek waar je al tijden naar op zoek bent en het dan eindelijk door kunt bladeren en een mooi plekje in de boekenkast kunt geven.

8.         Wat is uw favoriete genre?

Mijn favoriete genre is literaire fictie.

9.         Kunt uw wat vertellen over uw boek Vallen en helpen opstaan?

Vallen en helpen opstaan is een roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Nederlandse thuiszorg en de ingrijpende veranderingen die daar op dit moment gaande zijn. Wijkverpleegkundige JeeWee verkeert in een crisis. Hij kan steeds slechter omgaan met alle narigheid die hij op zijn werk tegenkomt. Om de beelden die continu door zijn hoofd spoken te verbannen probeert hij van alles om er maar niet aan te hoeven denken; van obsessief sporten tot drank en drugs. De beelden krijgen echter steeds meer de overhand, terwijl JeeWee zijn menselijkheid langzaam maar zeker lijkt te verdwijnen.

10.     Waar haalt u uw inspiratie vandaan?

Inspiratie haal ik uit verschillende dingen van boeken en films tot gebeurtenissen uit mijn dagelijks leven. Een gelezen zin uit een boek kan leiden tot een heel verhaal of zoals bij Vallen en helpen opstaan kan mijn werk leiden tot een roman.

11.     Heb jij nog inspirerende woorden voor onze lezers?

Iedereen die schrijft moet dit vooral blijven doen. Iedereen die liever in het zonnetje wil gaan vissen idem dito.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten