zaterdag 17 november 2012

De schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage

Achtergrond

Titel: Vallen en helpen opstaan

Uitgeverij Gelderland

Samenvatting: JeeWee heeft een goede baan als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Op zijn palmares prijkt bovendien een succesvolle debuutroman. Hij is jong en succesvol. Alles lijkt hem aan te komen waaien. Maar sinds zijn intrede als schrijver heeft hij geen letter meer op papier gekregen en kan hij steeds slechter omgaan met alle narigheid die hij op zijn werk als wijkverpleegkundige tegenkomt.
Om de beelden die continu door zijn hoofd spoken te verbannen, probeert hij van alles om er maar niet aan te hoeven denken; van obsessief sporten, tot drank en drugs. De beelden krijgen steeds meer de overhand, terwijl zijn menselijkheid langzaam maar zeker lijkt te verdwijnen.
Deze roman speelt zich af tegen de achtergrond van het wel en wee in de Nederlandse thuiszorg en van de ingrijpende veranderingen die daar gaande zijn.
Over de auteur: J.W. Jansen (33) is werkzaam als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. 'Vallen en helpen opstaan' is zijn debuutroman.

Link: https://www.bol.com/nl/p/vallen-en-helpen-opstaan/9200000054985820/?suggestionType=featured_product&suggestedFor=vallen%20en%20h&originalSearchContext=media_all&originalSection=main



De schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage is een belangrijk hulpmiddel bij de continuïteit van de zorg. De zorgverlening rondom de patiënt dient op elkaar afgestemd te worden, want geen verpleegkundige is meer dan 24 uur aanwezig. Wat is nu het belang van de verpleegkundige voortgangsrapportage, welke functies heeft het en welke eisen worden er aan gesteld?


De schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage
De schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage is een belangrijk hulpmiddel bij de continuïteit van de zorg. De zorgverlening rondom de patiënt dient op elkaar afgestemd te worden, want geen verpleegkundige is meer dan 24 uur aanwezig en contact tussen verpleegkundigen die elkaar opvolgen is vaak maar kort. Om ervoor te zorgen dat alle informatie overgedragen wordt, problemen gesignaleerd worden en er tevens een overzicht is van het verloop van het verblijf van de patiënt worden er door verpleegkundigen schriftelijke voortgangsrapportages geschreven. Achtereenvolgens zullen het belang, de functies en de eisen aan een schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage aan bod komen.
  
Het belang van de schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage

Het belang van de schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage komt naar voren op het gebied van de kwaliteit, de continuïteit en de coördinatie van zorg. De verpleegkundige schriftelijke voortgangsrapportage is van belang op het gebied van de kwaliteit van zorg, omdat de voortgangsrapportage het mogelijk maakt dat verpleegkundigen tijdens het verpleegkundig proces kunnen beoordelen op welke wijze de verpleegkundige zorg is verleend en wat de effecten van die zorg zijn, waardoor handhaving van het beleid of bijsturing van het beleid mogelijk is. Op het gebied van de continuïteit van zorg maakt de schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage het mogelijk dat de zorg voor een patiënt overgenomen kan worden door collegae bij dienstenwisselingen of overplaatsingen. De schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage is ten slotte van belang voor de coördinatie van zorg, omdat het inzicht geeft in welke verpleegkundigen welke zorg verleent hebben, welke zorg heeft plaatsgevonden en welke zorg nog geboden moet worden.
Functies van de schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage

Een schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage heeft drie te onderscheiden functies. De eerste functie betreft de informatieoverdracht. De zorg voor patiënten is een taak voor alle verpleegkundigen. Elke verpleegkundige neemt een gedeelte van de totale zorg voor een patiënt voor zijn of haar rekening. De verpleegkundige is er immers niet de gehele opname van een patiënt aanwezig en ook niet vierentwintig uur per dag. Dit betekend dat de zorg rondom een patiënt op elkaar afgestemd moet zijn en dat daarvoor informatie met betrekking tot de zorg voor een patiënt aan elkaar moet worden overgedragen. De tweede functie is die van het tijdig signaleren van problemen[. Dit is belangrijk, omdat tijdig actie ondernemen niet alleen van belang is voor het welzijn van de patiënt, maar ook omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen. De derde en laatste functie van de schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage is het geven van een overzicht van het verloop van het verblijf van de patiënt, zodat te achterhalen is welke zorg aan de patiënt geboden is en wat er voor ontslag of overplaatsing nog moet plaatsvinden.
Eisen aan de schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage

Om ervoor te zorgen dat de drie functies van de schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage (informatieoverdracht, signalering en overzicht van het verloop) ook daadwerkelijk tot hun recht komen in de voortgangsrapportage heeft het Centraal Begeleidings Orgaan (CBO) in haar herziening consensus verpleegkundige verslaglegging eisen gesteld aan de schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage om tot een zo eenduidig mogelijke interpretatie van de informatie te komen.
Het CBO heeft vijf eisen gesteld aan de schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage:

Concreet
  • Waarneembaar gedrag van de patiënt.
  • Welk probleem heeft de patiënt,
  • Welke interventies zijn er gekozen?
  • Evaluatie van de interventies.

Bondig
  • Ter zake doende informatie
  • Hoofdzaken en bijzaken worden onderscheiden zodat uit de rapportage opgemaakt kan worden wat er op dit moment qua verpleegkundige zorg voor de patiënt het belangrijkst is.
 Eenduidig
  • Voor verpleegkundigen bekende begrippen
  • Onbekende terminologie, afkortingen, jargon en woorden of zinnen die verschillend geïnterpreteerd kunnen worden moeten vermeden worden.
Objectief
  • Objectieve observatie
  • Geen persoonlijke meningen
  • Indien interpretatie uit objectieve observaties, dan dient dit te worden aangegeven in de voortgangsrapportage.
Duidelijk
  • Correct taalgebruik
  • Leesbaar
Als de schriftelijke verpleegkundige voortgangsrapportage zich aan bovenstaande eisen houdt, dan geeft het een actueel beeld van de verpleegsituatie van de patiënten. Daarbij is het voor de verpleegkundige die de zorg voor de patiënt overneemt, duidelijk wat er aan zorg geboden is en wat er nog aan zorg geboden moet worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten