zaterdag 17 november 2012

Spoedeisende hulp volgens de ABCDE methodiek

Achtergrond

Titel: Vallen en helpen opstaan

Uitgeverij Gelderland

Samenvatting: JeeWee heeft een goede baan als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Op zijn palmares prijkt bovendien een succesvolle debuutroman. Hij is jong en succesvol. Alles lijkt hem aan te komen waaien. Maar sinds zijn intrede als schrijver heeft hij geen letter meer op papier gekregen en kan hij steeds slechter omgaan met alle narigheid die hij op zijn werk als wijkverpleegkundige tegenkomt.
Om de beelden die continu door zijn hoofd spoken te verbannen, probeert hij van alles om er maar niet aan te hoeven denken; van obsessief sporten, tot drank en drugs. De beelden krijgen steeds meer de overhand, terwijl zijn menselijkheid langzaam maar zeker lijkt te verdwijnen.
Deze roman speelt zich af tegen de achtergrond van het wel en wee in de Nederlandse thuiszorg en van de ingrijpende veranderingen die daar gaande zijn.
Over de auteur: J.W. Jansen (33) is werkzaam als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. 'Vallen en helpen opstaan' is zijn debuutroman.

Link: https://www.bol.com/nl/p/vallen-en-helpen-opstaan/9200000054985820/?suggestionType=featured_product&suggestedFor=vallen%20en%20h&originalSearchContext=media_all&originalSection=main


De ABCDE-methodiek is een methode die de Spoedeisende hulp in het Ziekenhuis gebruikt als zij te maken krijgen met ernstig zieke patienten. Door middel van deze methode zijn zij in staat om op een snelle manier systematisch de binnen gekomen patient te onderzoeken en te behandelen.


Spoedeisende hulp volgens de ABCDE-methodiek

De ABCDE-methodiek is een methode om snel en gestructureerd ernstig zieke patiënten systematisch te onderzoeken en te behandelen. Deze methode is gebaseerd op internationaal geaccepteerde uitgangspunten en doelstellingen betreffende patiëntenzorg. In Nederland is de methodiek vanuit de pre-hospitale zorg en de Spoedeisende Hulp afdelingen bekend geworden en wordt in diverse cursussen en trainingen toegepast zoals de Advanced Trauma Life Support (ATLS®), Advanced Paediatric Life Support (APLS®), Emergency Nursing Pediatric Course ( ENPC®) en Trauma Nursing Core Course (TNCC®) trainingen.
De ABCDE-methodiek

Met behulp van de ABCDE-methodiek worden op systematische wijze symptomen geobserveerd om op grond daarvan de juiste prioriteiten te stellen t.a.v. de nodige interventies. De toepasbaarheid van deze methodiek is niet alleen voorbehouden aan de Spoedeisende Hulp afdeling en gericht op traumaopvang. De ABCDE-methodiek is ook breder toepasbaar. In elke situatie waarin de patiënt plotseling verslechtert, bij een opname of overdracht van een patiënt is de methodiek toepasbaar.
Opbouw van de ABCDE-voortgangsrapportage

Een  ABCDE-voortgangsrapportage bestaat altijd uit de volgende gegevens en opbouw:

A= Airway Maintenance with cervical spine protection
  • Handelingen met als doel de wervelkolom immobiliseren en tevens de luchtweg van het slachtoffer open te houden. Een dichte luchtweg kan veroorzaakt worden verslikken, of trauma van het aangezicht, maar ook door middel van een allergische reactie.
B= Breathing
  • Nu wordt beoordeelt of het slachtoffer in staat is om te ademen. Als dit niet het geval is dan moeten er maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat de ademhaling weer opgang komt.

C= Circulation
  • De doorbloeding van het lichaam. Belangrijk hierbij zijn de polsfrequentie en de bloeddruk. Dit kan veroorzaakt worden door, hartritmestoornissen, hartfalen, hartstilstand, shock, afknelling en ernstige bloedingen.

D= Disability
  • Bewustzijnscontrole mogelijk veroorzaakt door hersenletsel, vergiftigingen, hartproblemen, suikerziekte, beroerte of shock.

E=Exposure
  • Blootstelling aan factoren in een bepaalde omgeving, bijvoorbeeld koolmonoxidevergiftiging of rookvergiftiging.
Bruikbaarheid van de ABCDE-methodiek
Het uitgangspunt bij de ABCDE methodiek is het systematisch inventariseren en behandelen van levensbedreigend letsel, waarbij het uitgangspunt “treat first that kills first” leidend is voor het handelen. Door het toepassen van deze methodiek is de professionele hulpverlener in staat bij iedere patiënt de urgentie te bepalen op een objectieve en eenduidige wijze. De onderkenning van levensbedreigende stoornissen en het weten hoe vervolgens te handelen geven duidelijkheid en helpen de professionele hulpverleners de juiste prioriteiten te stellen in de zorg voor de patiënt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten