zaterdag 17 november 2012

Verpleegkundige overdracht: De SAMPC-methodiek Copyright JW Jansen

Bij gebruik of verspreiding toestemming vragen via jw-jansen1@hotmail.com
Copyright schending wordt niet getolereerd!


Achtergrond

Titel: Vallen en helpen opstaan

Uitgeverij Gelderland

Samenvatting: JeeWee heeft een goede baan als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Op zijn palmares prijkt bovendien een succesvolle debuutroman. Hij is jong en succesvol. Alles lijkt hem aan te komen waaien. Maar sinds zijn intrede als schrijver heeft hij geen letter meer op papier gekregen en kan hij steeds slechter omgaan met alle narigheid die hij op zijn werk als wijkverpleegkundige tegenkomt.
Om de beelden die continu door zijn hoofd spoken te verbannen, probeert hij van alles om er maar niet aan te hoeven denken; van obsessief sporten, tot drank en drugs. De beelden krijgen steeds meer de overhand, terwijl zijn menselijkheid langzaam maar zeker lijkt te verdwijnen.
Deze roman speelt zich af tegen de achtergrond van het wel en wee in de Nederlandse thuiszorg en van de ingrijpende veranderingen die daar gaande zijn.
Over de auteur: J.W. Jansen (33) is werkzaam als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. 'Vallen en helpen opstaan' is zijn debuutroman.

Link: https://www.bol.com/nl/p/vallen-en-helpen-opstaan/9200000054985820/?suggestionType=featured_product&suggestedFor=vallen%20en%20h&originalSearchContext=media_all&originalSection=main

De SAMPC-methodiek (Somatisch, Algemene dagelijkse levensverrichting, Maatschappelijk, Psychisch en Communicatief) dient als hulpmiddel om de zorgproblematiek van een patiënt te ordenen en in kaart te brengen en wordt gebruikt in het schrijven van verpleegkundige voortgangsrapportages.


Verpleegkundige overdracht: De SAMPC-methodiek

De SAMPC-methodiek is afkomstig uit de paramedische hoek en bedoelt om zorgproblematiek van een patiënt te ordenen en in kaart te krijgen. De methodiek bestaat uit vijf aandachtsgebieden of probleemvelden die als basis dienen voor het opstellen van het integrale multidisciplinaire zorgplan. Achtereenvolgend staan de letters SAMPC voor: Somatisch aandachtsgebied, Algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), Maatschappelijk aandachtsgebied, Psychisch aandachtsgebied, Communicatief aandachtsgebied.

Opbouw van de SAMPC-methodiek

Een SAMPC-voortgangsrapportage bestaat altijd uit de volgende gegevens en opbouw:

S= Somatisch aandachtsgebied
Hierin worden de problemen met betrekking tot lichamelijke aandoeningen ondergebracht.

A= Algemene dagelijkse levensverrichtingen
Hierin worden de problemen met betrekking tot de ADL en de mobiliteit ondergebracht.

M= Maatschappelijk aandachtsgebied
Hieronder vallen het steunsysteem of netwerk van de patiënt. Voorbeelden zijn de aard en omvang van de mantelzorg, contacten met partner, kinderen en vrienden. Ook woonomstandigheden, materiële aanpassingen, beschikbare hulpmiddelen en het vermogen tot het leggen en onderhouden van sociale contacten, het creëren van een zinvolle dagbesteding en het vermogen zich aan te kunnen passen aan de omgeving behoren tot dit aandachtsgebied.

P= Psychisch aandachtsgebied
Hieronder vallen problemen met betrekking tot bewustzijn, aandacht, concentratie, oriëntatie, geheugen, denken, stemming, gedrag, ziektebesef en -inzicht, maar ook motivatie, leervermogen, zingeving, ziektebeleving, coping en adaptatie.

C= Communicatief aandachtsgebied
Contactfuncties en beperking staan daarin centraal: het zien, lezen, schrijven, spreken, begrijpen en horen.


Bruikbaarheid van de SAMPC-methodiek

De voordelen van de SAMPC-methodiek is dat het een snelle en efficiënte methode om te communiceren biedt. Alle betrokken disciplines hebben inzicht in de verpleegkundige voortgangsrapportage en zijn snel en volledig op de hoogte van de zorgsituatie van de patiënt. Daarnaast wensen ook familieleden die betrokken zijn bij de zorg van hun verwanten vaak een beknopte rapportage te zien van wat er is gebeurd. De SAMPC-methodiek voorziet hierin. Waar familieleden vroeger een hele status moesten doorlezen om stukje bij beetje erachter te komen wat er tijdens de ziekenhuisopname heeft plaatsgevonden daar kunnen zij nu alles afleiden uit de schriftelijke voortgangsrapportage, mits deze volgens de SAMPC-methodiek is gerapporteerd.

Het grootste voordeel van de SAMPC-methodiek is tevens zijn grootste nadeel. De methodiek om verpleegkundige voortgangsrapportages te schrijven is allesomvattend. Wat inhoudt dat gekeken wordt naar zowel de lichamelijke als geestelijk aspecten van een patiënt. Daarbij wordt ook gekeken naar de patiënt en zijn omgeving en de mantelzorgers die deze omgeving bevolken. Het verzamelen van alle informatie door de verpleegkundige kan dan ook erg tijdrovend zijn.
Het schrijven van een schriftelijke voortgangsrapportage volgens de SAMPC-methodiek is bij uitstek geschikt patiëntencategorieën die langdurig opgenomen liggen in het ziekenhuis, maar ook voor patiënten die weliswaar kort in het ziekenhuis liggen, maar in de thuissituatie nog wel hulpbehoevend zijn.

Dankzij de SAMPC-methodiek kan de verpleegkundige tijdens opname de zorg die buiten het ziekenhuis door mantelzorgers te bieden is in kaart brengen en waar nodig aanvullen met professionele hulp.

De SAMPC-methodiek is een grensoverschrijdende methodiek. Niet alleen wordt verder gekeken dan lichamelijke klachten door ook naar psychische factoren te kijken, maar tevens wordt verder gekeken dan de ziekenhuisdeuren door omgevingsfactoren als mantelzorgers en contactpersonen een plaats te geven in de schriftelijke voortgangsrapportage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten